Kortæppet i Fanefjord Kirke

Fanefjord Kirke på Møn er en af Danmarks smukkeste middelalderkirker. Kirken er fra 1250 og berømt for sine fantastiske kalkmalerier. I 2023 fik Pia Jensen til opgave at skabe et nyt kortæppe, der i kraft og udstråling skulle tale sammen med kirkens barokke altertavle og anerkendte kalkmalerier.

 

“Jeg ønskede at tegne et tæppe, som udtrykte ro og plads til egen tanke. Et tæppe, som ved altergang ville virke større end det fysisk kunne være for at balancere den store altertavle, og som blev på gulvet uden at svæve. Et tæppe som rakte ned mod kirkeskibet og menigheden”.

Historien

Fanefjord Kirke er en mindre kirke med hvidkalkede vægge, indrammede kirkebænke og en ufattelig rigdom i lofthvælvenes mange kalkmalerier. Her er enkelt og stringent, men detaljerigt i ornamentik og interiør. Her er hvidt, okseblodsrødt, lysegråt og sart olivengrønt med gule teglsten som gulv.

 

Efter flere besøg og en længerevarende researchfase med afsæt i bl.a. Broby-Johansens billedbibel over danske kalkmalerier fanger en hæklet alterdug med muslingeskalsmønster Pia Jensens interesse. Prædikestolens nicher er også formet som muslingeskaller, og vandrer du Camønoen, lægger man vejen forbi Fanefjord Kirke, der altid er åben. Efter den spanske pilgrimsvandring, Caminoen, der ender i Santiago de Compostela, modtager man en muslingeskal. Historien slår et cirkelslag og inspirationen falder endeligt på plads: Muslingeskallen skal fylde hele gulvet i koret, hvoraf kun en lille del vil være synlig på kortæppets areal.okseblodsrødt, lysegråt og sart olivengrønt med gule teglsten som gulv.

Kernen blev således et abstraheret motiv af en musling, der i sin farvesætning harmonerede med kirkens oprindelige farveskala. En mindre detalje af en større helhed. Et lille stykke af verden, der relaterer sig til det store. Roligt, men symbolsk. Afstemt, men signifikant. Farverigt, men nedtonet.

 

Skitseforslaget blev godkendt af menighedsrådet og vævearbejdet kunne gå i gang. 14 kg garn blev indfarvet i otte nøje udvalgte farver efter 54 indfarvningsprøver: To kalkhvide, en gullig, gråhvid, okkergul, vissengrøn, jordbrun, sartblå og to røde og væven sat op med seks meter lange hørtråde. Igennem fem måneder manifesterede tæppet sig på væven, 1616 skud vævet med op til 25 dunter pr. skud – imellem 4 og 9 cm. om dagen. Altertæppet blev indviet i december 2024 og venter nu på, at et nyt betræk til knæfaldet, der omkranser det nye tæppe i koret, bliver godkendt. Helhed og del. Arkitektur og kunsthåndværk. Religion og historie. Pia Jensen i Fanefjord Kirke.

FAKTA:

Kortæppe til Fanefjord Kirke
Uld på hør

273 x 175 cm.

2024